Борба - Клуб Левски Лечение
Публикувана от admin на May 20 2009 19:22:05

Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!

Основно правило:В?НАГ?? СЕ КОНСУЛТ?РАЙ С ЛЕКАР!

Най-често срещаните травми в борбата.

Първа помощ и поведение на борците.

Навяхване /Dystorsio/

Това е временно преминаване на границите на нормалната подвижност на една става,при което ставната капсула и връзки се разтеглят или разкъсват.Най-често срещаната травма/43%/.Дължи се на прекомерно или некоординирано движение в ставите.Тъй като ставните връзки са предимно от колагенни влакна/те не са еластични/,могат да се разтегнат,или разкъсат – частично или напълно.В зависимост от степента на увреждане има болка, оток, подкожен кръвоизлив,ненормална подвижност, отзяване на ставните повърхности,излив в ставата /което говори за разкъсване на ставната капсула/, атрофия на мускули /при колянна става/.Винаги да се прави рентгенова снимка на ставата.Първа помощ:при разтежение - „замразяване“ и еластично пристягаща превръзка.При частично или пълно разкъсване - „замръзяване“,обездвижване, крайникът се поставя на високо,поддържа се лед около ставата, обезболяващи медикаменти, транспортиране в здравно заведение.При течност или кръв в ставата- пункция на втория ден,компресивна превръзка, покой за 24 ч.Може да се повтори 3-4 пъти.При разкъсване – в първите дни след травмата зашиване на връзката .

  "Замразяване" при травматични увреждания

Най-често се използват ледени блокчета от домашен хладилник,поставяме ги в найлонов плик или торбичка,като ги начукваме на финни парченца. Найлоновата торбичка обвиваме с кърпа и полагаме върху болезнения участък без натиск, като обхващаме и по широк периметър наоколо.От начало болката може да се увеличи,след което постепенно намалява, докато затихне почти напълно или се получи изтръпване/обикновенно след 10 мин./.След това време може да се започнат активни движения /свободно,без насилие и болка/във всички възможни посоки.По време на движенията/около 2 мин/,кърпата с лед не се маха от мястото.Прави се 2 мин.почивка и се повтарят упражненията.Процедурата трае общо 20 мин.Прави се 2 часа почивка и пак 20 мин. изстудяване с лед.Когато не е възможно да се правят движения,се прави само 20 мин.изстудяване.

Увреждане на менисците

Менискусите са хрущялни образования разположени между ставните повърхности на бедрената кост и голямия пищял/в колянната става/. Менискусите са вътрешен и външен.По – често се уврежда вътрешния: при едновременно и енергично провеждане на свиване/или изправяне/ с външно завъртане на подбедрицата – при различни видове хвърляния /центур,суплес с завъртане и т.н./.Ако се откъсне част от менискуса,тя може да попадне на място,където да блокира движението на ставата.При блокаж кракът се обхваща с две ръце над глезенната става и настоичиво се дърпа,за да се раздалечи ставната цепка на колянната става,след което рязко се завърта навътре.Разкъсаният менискус не зараства.Почти винаги се разкъсва и ставната капсула и се получава течност или кръв в ставата.Често се комбинира с разтягане /разкъсване/ на някоя от връзките на ставата.В първите дни оплакванията са както при навяхването.Чрез опипване се установява болка при натиск в ставната цепка отпред,която е по-силна при изправена колянна става,отколкото при свита.

Ако оперативно хрущялния менискус е изваден,то той функционално се възстановява за около 40-45 дни,а напълно за 60 дни,когато е проведена добра рехабилитация и ставата е функционирала.

?зкълчване /Luxatio/

?зкълчването е трайно разместване на ставните повърхности на костите една спрямо друга.Най-често при раменна става,лакътна става,ключица и тези на пръстите на ръката.?зкълчването на раменната става е повече от 60%,като главата на раменната кост най-често се измества напред.?ма различни способи за наместване на рамото,но нетрябва да се подхожда много грубо.Ако липсва опитно лице,ръката се поставя на триъгълна кърпа и спортиста се транспортира в здравно заведение.При всички случай се прави рентгенова снимка и ръката се имобилизира за 10-15 дни.Аналогично се постъпва и при другите изкълчвания.

Счупване /Fractura/

Счупването е нарушение на целостта на здравата кост под действието на механична травма.То бива открито или закрито,пълно или непълно/fisura/.При счупванията има подутина,остра болка,деформация, неестествена подвижност.Може да има счупване на прешлени,ребра,гръдна кост,раменна кост, предлакетница,бедрена кост,капаче на колянната става,подколенница и т.н.Най-добре е пострадалият да се обездвижи и се изпрати до най-близкото здравно заведение.Рентеновота снимка е задължителна.

Увреждане на мускулно – ставния апарат

а.Пълно разкъсване на м-ла:при много голямо и рязко обременяване на м-ла,а още при м-лна контракция с директен удар върху м-ла.има остра болка,бързо нарастващ подкожен кръвоизлив,мускулът е придърпан към залавното си място,свит на топка,а на мястото на разкъсването има хлътналост.

б.Частично разкъсване на м-ла:почти същата находка,но по-слабо изразена.

в.Разкъсване на малък брой м-ни влакна:това е най-честото разкъсване, получава се кръвоизлив в самия м-л. Поведение: “замръзяване“, обездвижване, транспортиране в здравно заведение.

г.Разкъсване на сухожилието:изтръгване от залавното място на сухожилието с или без част от костта. Най-често се уврежда Ахилесовото сухожилие и привеждащия м-л на бедрото.Установява се болка на залавното място и хлътналост. Поведение:обездвижване,транспортиране до здравно заведение, най-често оперативно лечение.Спортни занимания - след 2 – 3 мес.

д.Възпаление на околоставните слизести торбички /Bursitis/ ?зходното каналче на торбичката се запушва и тя се напълва със слуз под напрежение. Поведение: покой,ултразвук,пункция.Масажът е противопоказан.

Контузия

 Увреждане на меките тъкани под действие на пряк удар с тъп предмет. Установява се болезнена подутина.Поведение:“замръзяване“,обездвижване.

Лечение с народна медицина

При болки в кръста или врата от шипове

На ситно ренде се настъргва глава целина,голяма колкото кокоше яйце и се смесва с 500 гр.кисело мляко/най-добре от коза/.Цялото количество се приема сутрин на гладно,в продължение на 35-40 дни веднъж годишно.Целината и киселото мляко могат да се съхраняват в затворен буркан не повече от 8-10 часа при температура 6-8 градуса.Главите с целина се съхраняват зарити в суха пръст.

При дископатии

Смесват се: по 1 с.л.газ,свинска маз,счукана морска сол,ябълков оцет/може още и 1 с.л.йод и 3 глави счукан чесън/.С тази смес се маже областта на кръста и болния крак по хода на седалищния нерв,обикновенно вечер.

Вода в коляното

Към 150 гр.хума се прибавят 3 с.л. Кисело мляко и 3с.л.олио.Разбърква се на каша,намазва се на парче плат и се поставя върху коляното за цял ден.На следващият ден се прави нова каша и процедурата се повтаря до изчезване на отока.

Вода в коляното

Настъргват се няколко картофа,изстискват се и се измерва количеството изцеден сок.Сокът се изхвърля,а към изцедените картофи се прибавя терпентин,колкото е бил сока. Обърква се добре и се налага върху болното място.Отгоре се слага найлон и се превързва с бинт или кърпа.През първия ден се държи 20 мин.,през втория – 25 мин.Почива се 1 ден и се повтаря/общо12/.

Плексит/болки в рамото/ от баба Ванга

2 пакетчета тамян на прах се смесват в 50 гр.ябълков оцет.Сместа се маже на вълнено парче плат и 3 вечери подред се налага болното мяст.

Цирей /баба Ванга/

Прави се малка питка от ръжено брашно,пресно мляко и пресно масло.Налага се на болното място за 1 нощ.

При болки от всякакъв вид /?в.Цолов/

10 аспирина и 10 аналгина се счукват на прах и се разтварят в 100 гр.йодова тинктура.?зчаква се 10-12 часа,докато се обезцвети р.ра.Към него се прибавя 100 гр.обезболяващ спирт.Към общия р-р се прибавя 1:1 Меливенон с камфор.

Преди употреба р-ра винаги се разклаща добре, намазва се богато без да се втрива.След като намалее усещането за топлина – се втрива.След 2 часа от намазването,50 до 70% от болката изчезва.

Синини и отоци

Една филия хляб се поръсва с оцет.Върху болното място се поставят резенчета кромид лук,върху тях се поставя филията и отгоре се покрива с найлон.Превързва се и престоява цяла нощ.Прави се 2-3 поредни вечери.

Синини и отоци

Мястото се налага с каша от варени картофи.Може и пресни,нарязани на филиики.Държи се 24 часа.

Чудодейна напитка при всички заболявания и оплаквания

1 ч.ч черен чай,2ч.л.ябълков оцет,2ч.л. пчелен мед,2 капки йод.Пие се веднаж или няколко пъти дневно/3 пъти на ден в продължение на 1-2 мес.,почива се 1-2 мес.и курсът се повтаря/.Добър ефект при импотентност,главоболие,за тонизиране на сърцето, студене ръце и крака,безсъние, пълнота,плешивост, артритни болки и шипове,подобрява храносмилането, успокоява нервната с-ма.

 

Крампи ( схващане на мускули на крайниците )

Краката се растриват с камфоров /или синапов/спирт.

Крайниците се растриват със смес от равни части зехтин и оцет.

Крайниците се растриват сутрин и вечер с 10 счукани на прах аспирина,растворини в 100 мл.спирт.

Всяка вечер краката се киснат и растриват в гореща вода,в която е растворена морска сол.

Правят се компреси с парчета плат,натопени в сурово прясно мляко.

Вечер гръбнакът се растрива с камфоров спирт и след това се налага с топла лапа от прясно зеле сварено в малко прясно мляко.

В 200 мл.кипяща вода се слага 1 с.лъжица лайка.Кисне 30 мин. Прецежда се.Пие се 3 пъти на ден.