Борба - Клуб Левски Канабис/марихуана( трева ) и хашиш/
Публикувана от admin на July 24 2009 17:37:52

Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!

Не на наркотиците

Канабис 

Употребата му сред тинейджърите е широко разпространена,като 27% от учениците от ІХ до ХІІ клас,поне веднъж в живота си са пучили канабис. Марихуаната и хашиш?ът са най-използваните наркотици в момента,напоследък употребата им силно се увеличава. На нелегалния пазар те са с цена между 5 и 25 лв. за грам, в зависимост от качеството, което се определя от концентрацията на активната съставка в него.  

Марихуана( трева ) и хашиш произлизат от растението канабис.

Хашиш е смола от канабис със светло кафяв до черен цвят, пресован на блокчета или резенчета.

Марихуана ( трева ) се получава когато се изсушат върховете на женското растение канабис и се натрошат, има зеленикаво-кафяв цвят.

Джойнт( коз ) е смес на марихуана с тютюн, с помощта на хартийки за увиване, се завиват под формата на цигара.Ефектът от пушенето на джойнт се усеща след няколко минути и трае между 2 и 4 часа.

Други слагат хашиш или трева в храната си,в чай или в мляко .

При честа употреба може да възникне зависимост. Не е необходимо повишаване на количеството на приетия наркотик за получаване на същия ефект.

Активната съставка на хашиша и тревата (THC) засилва настроението на човека.Ако преди употреба човек се е чувствал потиснат, може в следствие на тревата да стане още по – нещастен, ако се е чувствал добре,може да се почувства още по-весел и щастлив,да стане еофоричен и отнесен. Цветовете могат да се възприемат като по-интензивни, музиката – като по-динамична и силна. Усещанията за време и пространство се променят. Фантазията става луда. Някои хора имат внезапна нужда от храна.Други се смеят непрекъснато. Нарушава се координацията на движенията, устата пресъхва, кръвоносните съдове в очите се разширяват и те се зачервяват, сърцето започва да бие дори двойно по-бързо.

Краткосрочни ефекти: отпуска, усилва емоциите, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.

Дългосрочни ефекти: увреждане на дихателните органи, рак (когато се пуши).

Важно: когато се комбинира с алкохол, ефектът на алкохола се усилва.

Физическа зависимост: хора, които са употребявали дълго време трева или хашиш,при спиране на употребата им най-често се оплакват от тревожност, загуба на тегло,безпокойство и безсъние - апстиненция. Употребата на трева, марихуана или хашиш не води непременно до желание или нужда от употреба на по-твърди наркотици.

Психологическа зависимост: при честа употреба,след спирането им,човек не се чувства истински добре без него.

По-голяма доза може да създаде:тревожност и отпадналост,замаяност и гадене или паника. Такива състояния се наричат припушване или психасване.Ако човек е дезориентиран или тревожен, трябва да се консултира с лекар.При липса на такъв,опитайте се да го успокоите в тиха среда,да го окуражите, да му дадете храна и напитка. Съществува връзка между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност. Пушенето на джойнт обикновено води до дълбока инхалация в белите дробове и задържане на дима колкото е възможно повече. Димът на канабиса съдържа повече канцерогени /предизвиква рак на белите дробове/дори от самия тютюнев дим.

Темата за канабиса трябва задължително да се oбсъди.

Абсолютната забрана не е много продуктивна.Не се притеснявайте да помолите за съвет и да потърсите помощ,когато имате нужда.