Борба - Клуб Левски Опиати/хероин (морфин),метадон и др./
Публикувана от admin на July 27 2009 09:31:27

Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!

Не рискувайте!

Пристрастяването към наркотиците става неусетно   

 Опиати/хероин (морфин),кодеин,папаверин,метадон и др./

                                 Хероин  

Хероинът е наркотик, който се извлича от растението опиев мак.От суровия опиум се извлича морфин, а от морфина, чрез химическа обработка се получава хероин.Най-популярният метод на употреба на хероин в България е

чрез инжектиране.Хероинът действа от 4 до 6 часа. Продължителността на ефекта зависи от чистотата му,в България уличния хероин варира от 3% до 60%.

чрез смъркане и пушене на фолио /поставянето на хероина върху фолио и загряването му със запалка/ става все по-популярна.

Пристрастяването е много бързо и голямо. Необходимо е да се повишава непрекъснато приеманото количеството за получаване на същия ефект.

Краткосрочни ефекти: намаляване на болката и чувството на тревожност, кратка еуфория, притъпени емоции, запек, забавя се дишането и сърдечната честота, телесната температура леко спада,зениците се свиват много.В началото може да има повръщане, главоболие, разсеяност, гадене, сърбеж и странно усещане в главата.изчезват болка, отпадналост, тревожност, глад и студ. Употребяващият влиза в състояние на изключителна отпуснатост, затваря се във вътрешното си щастие и става напълно безразличен: заобикалящият свят вече няма значение.

Дългосрочни ефекти: безразличие към околния свят и към себе си. Когато действието на хероина се изчерпи, се появява абстиненция: употребяващият се чувства болен, изпотява се, става му студено, настръхва, носът му потича, има стомашни спазми и усеща болка в ръцете и краката. Възможно е да се появят повръщане и диария. Тези оплаквания изчезват при приемане на хероин отново. Така се влиза в омагьосан кръг,човек копнее все повече за хероин и не се чувства добре без него.

Приемането на свръхдоза, не рядко довежда до смърт. Забавянето на дишането може да бъде смъртоносно. Човек може да приеме свръхдоза по различни причини: вземане на голяма доза наведнъж, употреба на същата доза като преди, но след период на абстиненция (неупотреба), попадане на изненадващо високо ниво на чистота на веществото.

Спирането на хероина е много трудна задача за хората, които са зависими. Ако човек спре без помощта на лекарства, симптомите на абстиненция могат да са жестоки и да продължат между 7 и 10 дни. Отказването от хероина може да се извърш?и под ръководството на лекар с помощта на постепенно намалявани дози метадон. Метадонът е изкуствен опиат, който действа по-дълго от хероина (средно по 24 часа).Той е чист и се приема през устата.

Трудно е да се откажеш за постоянно от хероина. Опасността от рецидив е голяма.Успехът на програми на работещи със зависими от хероин е около 68 %. Не се страхувайте да искате съвет или да търсите помощ