Борба - Клуб Левски Кофеин
Публикувана от admin на July 27 2009 09:33:22
Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!           
В спорта е причислен към допинга

     

                                                         Кофеин

Кофеинът, теофилинът и теоброминът са  известни с общо име метилксантини.

Кофеинът е сред най-употребяваните вещества и се радва на широка популярност в целия свят. Може да бъде открит в чая, кафето, какаото, в безалкохолни и енергийни стимулиращи напитки, в някои шоколади. Той е вещество, което въздейства върху дейността на нервната система, известен е с това, че има стимулиращ и диуретичен ефект.Асимилира се напълно от организма за около 45 минути и остава в тялото за период от 3 до 6 часа. При употреба на по-големи дози,концентрацията на кофеин в кръвта се повишава, а периодът на задържане в тялото става по-дълъг и може да има неприятни последващи ефекти.

Ако се приема в дози (около 100 mg) засилва устойчивостта на мускулите към умора ,повишава физическата енергия и възбуда.

При дълга употреба на големи количества кофеин могат да се появят неприятни ефекти като безсъние, сърцебиене, аритмия, безспокойство.

При злоупотреба се стига до кофеинова интоксикация, която се характеризира с тревожност, безпокойство, хронично безсъние, сърцебиене, стомашно-чревни проблеми и промени в настроението. Лечението на кофеиновата интоксикация включва намаляване или прекратяване на употребата на храни и напитки, съдържащи кофеин.Хората, които консумират повече от 6 – 8 чаши кафе или чай на ден, обикновено стават физически зависими към действието на кофеина.