Борба - Клуб Левски Сънотворни и транквиланти
Публикувана от admin на July 27 2009 09:34:05
Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!  
Не приемайте медикаменти без лекарско предписание

                              Сънотворни и транквиланти

Сънотворните и транквилантите са предназначени да помагат при безпокойство, тревожност и безсъние /Диазепам, Лексотан, Транксен, Рохипнол, Ксанакс, Дормикум, Ривотрил, Невротоп и др./

Бързо може да се развие много силна зависимост. Необходимо е да се  повишава количеството на приемания медикамент за получаване на същия ефект.

Краткосрочни ефекти: релаксация, замаяност, равнодушие, надценяване на себе си, намалена концентрация, забавени рефлекси (опасност при шофиране).

Дългосрочни ефекти: напълняване, ленивост, понякога мускулна слабост.

Важно: комбинацията с алкохол е опасна.

За препоръчване е да не се употребяват по-дълго от 1 или 2 последователни седмици за период от 2 месеца.

При употреба за пръв път, се чувства спокойствие, спи  се по-добре, нервността, тревожността и грижите са по-малко. В последствие се става безразличен с понижена способност за концентрация.

Най-големият риск е рискът от зависимост. Колкото по-висока е дозата, толкова повече време е нужно на тялото, за да елиминира активната съставка, и толкова по-дълго действа веществото. При някои медикаменти елиминацията може да отнеме повече от 60 часа. Реално, човек, който взима такова вещество, ежедневно приема нова доза, докато старата все още не е прекратила действието си. Като резултат на акумулация на медикамента може да се появят неприятни странични ефекти като главоболие, умора, чувство за празнота, замаяност и меланхолия.Сексуалният нагон може да намалее. Комбинацията с алкохол е опасна.