Борба - Клуб Левски Стимуланти/ Амфетамини и метамфетамини
Публикувана от admin на July 27 2009 09:34:56
    Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!
Никога не употребявайте стимуланти в спорта !  

 Стимуланти : Амфетамини и метамфетамини

Стимулантите са химически вещества, възбуждащи централната нервна система. В България най-разпространени са амфетамините, които могат да се купят най-често под формата на прах за смъркане или инжектиране.

Спийд” е комбинацията от амфетамин и хероин.

Спийд-бол”е комбинацията от кокаин-хероин и амфетамин - хероин.

Амфетамините се различават по силата и продължителността на своите ефекти. Когато амфетамините и метамфетамините се приемат през устата, действието им започва след 15 – 20 минути. Когато се смъркат, активните съставки навлизат в кръвния поток през носната лигавица и имат ефект след няколко минути. Когато се инжектират в кръвоносния съд, действуват почти веднага. За всички начини на употреба,ефектите приключват след около 8 часа.

Метамфетаминът достига до мозъка по-лесно от амфетамина и следователно има по-силни ефекти и действува по-дълго – за период от около 12 часа.

Зависимостта може да се появи бързо и в голяма степен.

Краткосрочни ефекти: повишена концентрация, подтискане на умората и сънливостта, загуба на апетит, повишена самооценка.

Дългосрочни ефекти: безпокойство, дразнимост, загуба на тегло, тревожност, параноя, заблуда, агресивност, физическо изтощение.

Рисковете при употреба на спийд са много големи и понякога неочаквани за самите употребяващи. Един от ефектите на амфетамините и метамфетамините е, че умората не се усеща. Апетитът намалява. Повишава се кръвното налягане. Увеличава се сърдечната честота. Зениците се разширяват. Мускулите се съкращават. Главоболието и замаяността също не са необичайни, както и стиснатите зъби и скърцането с челюст.

Психологическият ефект: амфетамините и метамфетамините временно правят употребяващия по-активен, енергичен, весел, буден и самоуверен. ?зчезва самокритичността, говоренето е по-лесно и леко.

Когато човек спре да употребява амфетамини и метамфетамини, се появяват физически симптоми на огромна и непреодолима умора.Дълговременната употреба на амфетамини и метамфетамини има негативни физически последствия - увеличава риска от сърдечна аритмия, сърдечен инфаркт и инсулт.