Борба - Клуб Левски Алкохол
Публикувана от admin на July 27 2009 09:35:40
  Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!
Никога не злоупотребявайте с алкохола! 

                                                 Алкохол

В България най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохола.

Продажбата на алкохолни питиета на лица под 18 годишна възраст е забранена. Умерената консумация на алкохол не уврежда здравето на човека. Дневна консумация на 1 или 2 чаши за жените и 2 или 3 за мъжете не е задължително нездравословна, стига да не е всеки ден и да не е концетрат.

Когато се консумира в малки количества,но редовно, може да се говори за минимална зависимост. Човешкото тяло бързо се приспособява към алкохола и по тази причина се налага приемането на по – големи количества за получаването на същият ефект.Честото пиене на все по-големи количества алкохол довежда до зависимост.Хора, които пият редовно големи количества алкохол, рискуват да получат увреждания на черния дроб, различни форми на рак, който засяга устата, гърлото, езофагуса, стомаха, черния дроб и червата, може да доведе до социални проблеми, до промяна на поведението спрямо партньора, приятелите или колегите, до неразбирателства и разпад на взаимоотношенията и не рядко до загубата на семейство и дом.

Краткосрочни ефекти: притъпяване на усещанията и падане на задръжките, увредена преценка, намалена скорост на реакция, сантименталност, агресия, себе надценяване, речеви и моторни дисфункции.

Дългосрочни ефекти: в случаите на прекомерна употреба може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб, мозъка, сърцето и стомаха.

Важно: опасен е в комбинация с други вещества (сънотворни и опиати).

Повечето алкохол се консумира в домашни условия. Употребата на алкохол нараства все повече. Голяма част употребяват поне една чаша вино или поне една бутилка от 500 мл бира всяка вечер.Алкохолът се абсорбира в кръвта чрез стомаха и червата. Чрез кръвния поток навлиза във всички части на тялото. Влияе на предаването на сигнали между невроните в мозъка и има упойващ ефект.Задържа се в тялото до пълното му разграждане, което се извършва в черния дроб. Елиминацията на едно алкохолно питие от организма отнема около 1,5 часа и този процес не може да бъде ускорен чрез пиене на кафе или чрез храна. Концентрацията на алкохол в кръвта се увеличава по-бързо, когато алкохолът се консумира на празен стомах.

След 1 или 2 чаши алкохолът действува като стимулант. Това е, защото упойващият ефект от алкохола премахва някои задръжки. Пиещият се отпуска по-лесно, чувства се по-добре и се държи по-свободно. Фините двигателни умения са нарушени, реакциите на човека стават по-бавни и той вижда, чува и усеща по-малко.

След 3 или 5 чаши алкохол възприятията за собствено поведение се променят, а самокритичността намалява. Ето защо, когато пият, хората често мислят, че все още могат да шофират много добре, но всъщност изобщо не е така.

След 6 и повече чаши, резултатът е интоксикация (отравяне). Човек много трудно пази равновесие, може да изпадне в безсъзнание и е възможно да не помни на следващия ден какво е правил предната вечер. След неспокоен и кратък сън човек обикновено се събужда с махмурлук под формата на главоболие, парливо усещане в гърдите, гадене и сухота в устата.

Хората с проблеми с алкохола показват тенденция да отричат това. Опитите да се забранява алкохола не вършат работа.Заплахите могат да предизвикат обратен ефект.