Борба - Клуб Левски Никотин
Публикувана от admin на July 27 2009 09:36:25
Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!
Пушенето е вредно за вашето здраве
Никотин

Зависимостта от никотин е много силна и се получава след 2 - 3 г. системно пушене.

Никотинът в тютюна може да се приема чрез дъвчене, смъркане или най-вече чрез пушене .Когато никотинът попадне в белите дробове, чрез потока на кръвта той се пренася до мозъка за около 10 секунди, влияе върху човешкото поведение,повишава кръвното налягане и ускорява пулса. Свиването на кръвоносните съдове външно се изразява в бледност, а влошеното кръвоснабдяване на кожата причинява по-бързото и стареене. Никотинът влияе и на скелетните мускули като причинява слаб, но забележим тремор.При повечето хора тези оплаквания изчезват напълно няколко месеца след спиране на употребата, макар че желанието за цигара остава понякога за доста по-дълго време.

Продължителната употреба на никотин може да доведе до редица увреждания и заболявания в човешкото тяло. За дихателните пътища последствията са затруднено дишане, хронични бронхити, понякога астма. В сърдечно-съдовата система се наблюдават повишено кръвно налягане, ускорен пулс, болки в гърдите, увреждане на стените на кръвоносните съдове, нарушено оросяване,инфаркт на миокарда.

При хронична злоупотреба: намалена работоспособност и лесна уморяемост.Пушенето е една от главните причини за развиване на рак на устните, езика, слюнчените жлези, ларинкса, хранопровода и белите дробове.Спомага за развитието на рак на пикочния мехур, панкреаса и бъбреците. Пушенето и никотинът влияят отрицателно на репродуктивните способности (напр. при мъжете намалява подвижността и жизнеността на сперматозоидите).

При преустановяване на тютюнопушенето се появяват: забавен пулс, повишен апетит и напълняване, нарушения в съня,раздразнителност, безпокойство, намаляване на вниманието и влошаване на запаметяването,силно се понижава интелектуалната и физическата работоспособност.?звестни са случаи на пушачи, при които липсата на тютюн е довела до изблици на агресивност и параноидна психоза.

Средства за спиране на цигарите – никотинови дъвки, пластири, таблетки. Напоследък популярност добива така наречената електронна цигара, която съдържа никотин в чист вид и предотвратява поемането на катрани и други вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим /в някои публикации твърдят,че тя също уврежда здравето/. Това обаче оставя все още нерешен въпроса с никотиновата зависимост поради по-трудното контролиране на количеството поет никотин.

Отказване от тютюна /рецептата е на известния йога Свами Дев Мурти на 108 г./: Всеки ден сдъвквайте по 4 – 5 зърна черен пипер,примесени със сол. Поглъщайте с вода.Масажирайте ушните миди.