Борба - Клуб Левски Световен ден на борбата
Публикувана от admin на June 21 2023 15:29:23
Images: 2305.jpg


23 Май 2023 г.

Днес е световният ден на борбата. Международната федерация решава да чества празника от 2013 година насам и го посвещава на всички, които се занимават и обичат този спорт.
Датата не е избрана случайно. От 23 до 26 май 1904 година във Виена, тогава столица на Австро-Унгария се провежда първото световно първенство по класическа борба.
Борбата е един от-най древните спортове. Първите цивилизации в света са практикували този спорт и той е бил популярен през цялата писана история на света. Началото може да се проследи още отпреди 15 000 години на пещерните рисунки във Франция. А в древна Гърция тя заема видно масто в легендите и литературата.
Впоследствие борбата обикаля света, като културно наследство. А от нея се раждат много от националните стилове борба-мазна /каракучак/ в Турция, сумо в Япония, пехливанска в Иран и Индия, самбо в Русия, американска в САЩ, кураш в Узбекистан, швингер в Швейцария, белт рестленг /борба с колани/ в Азия и други.
Клубът по борба на ОСК "Левски София", започва своето развитие през 1944 година и до 1969 година носи името "Спартак София", а до 1992 година е "Левски Спартак". В момента борците ни се представят под името "Левски София".
От основаването си до ден днешен състезателите от клуба са неразделна част от националните отбори на България и са спечелили 181 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства.
От тях 6 олимпийски титли, 21 сребърни и 5 бронзови олимпийски мадала, 23 световни и 42 европейски златни отличия.
В клуба са израстнали и достигнали световния връх спортисти, като двукратния олимпийски шампион Боян Радев, трикратният вицеолимпийски шампион, петкратен световен и петкратен европейски шампион Александър Томов, двукратната вицеолимпийска медалистка, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка Станка Златева, Еньо Вълчев, Георги Мъркав, Валентин Райчев, Живко Вангелов, Янко Шопов, Иван Колев, Серафим Бързаков, Радослав Великов, Симеон Щерев, Иван Илиев .....
Тези успехи са немислими и без упоритата работа на треньорите - Любен Брусев, Стоян Бончев, Слав Славов и т. н.
Честит прзник, скъпи састезатели, треньори и деятели!