Управление
Начало
Фото галерия
Форум
Търсене
Връзка с нас
Дейност на сп. клуб
База
Основна дейност
Възрастови групи
Състезатели
Треньори
График тренировки
Спортен календар 2017
История
История на клуба
Шампиони
Медалисти
Спортна Медицина
 Д-р Георгиев
 Стимуланти
 Възстановяване
 Забранени медикаменти
 Допинг
 Лечение
 Сваляне на килограми
 Наркотици
Вход
Потребител

ПаролаНе сте член?
Натисни тук за да се регистрираш.

Забравена парола?
Поискайте си нова от тук.
ФедерацииПотебители на линия
Гости на линия: 1
Няма членове на линия

Регистрирани потребители: 383
Неактивирани потребители: 37
Най новият потребител: Got

Лечение

Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!

Основно правило:В?НАГ?? СЕ КОНСУЛТ?РАЙ С ЛЕКАР!

Най-често срещаните травми в борбата.

Първа помощ и поведение на борците.

Навяхване /Dystorsio/

Това е временно преминаване на границите на нормалната подвижност на една става,при което ставната капсула и връзки се разтеглят или разкъсват.Най-често срещаната травма/43%/.Дължи се на прекомерно или некоординирано движение в ставите.Тъй като ставните връзки са предимно от колагенни влакна/те не са еластични/,могат да се разтегнат,или разкъсат – частично или напълно.В зависимост от степента на увреждане има болка, оток, подкожен кръвоизлив,ненормална подвижност, отзяване на ставните повърхности,излив в ставата /което говори за разкъсване на ставната капсула/, атрофия на мускули /при колянна става/.Винаги да се прави рентгенова снимка на ставата.Първа помощ:при разтежение - „замразяване“ и еластично пристягаща превръзка.При частично или пълно разкъсване - „замръзяване“,обездвижване, крайникът се поставя на високо,поддържа се лед около ставата, обезболяващи медикаменти, транспортиране в здравно заведение.При течност или кръв в ставата- пункция на втория ден,компресивна превръзка, покой за 24 ч.Може да се повтори 3-4 пъти.При разкъсване – в първите дни след травмата зашиване на връзката .

  "Замразяване" при травматични увреждания

Най-често се използват ледени блокчета от домашен хладилник,поставяме ги в найлонов плик или торбичка,като ги начукваме на финни парченца. Найлоновата торбичка обвиваме с кърпа и полагаме върху болезнения участък без натиск, като обхващаме и по широк периметър наоколо.От начало болката може да се увеличи,след което постепенно намалява, докато затихне почти напълно или се получи изтръпване/обикновенно след 10 мин./.След това време може да се започнат активни движения /свободно,без насилие и болка/във всички възможни посоки.По време на движенията/около 2 мин/,кърпата с лед не се маха от мястото.Прави се 2 мин.почивка и се повтарят упражненията.Процедурата трае общо 20 мин.Прави се 2 часа почивка и пак 20 мин. изстудяване с лед.Когато не е възможно да се правят движения,се прави само 20 мин.изстудяване.

Увреждане на менисците

Менискусите са хрущялни образования разположени между ставните повърхности на бедрената кост и голямия пищял/в колянната става/. Менискусите са вътрешен и външен.По – често се уврежда вътрешния: при едновременно и енергично провеждане на свиване/или изправяне/ с външно завъртане на подбедрицата – при различни видове хвърляния /центур,суплес с завъртане и т.н./.Ако се откъсне част от менискуса,тя може да попадне на място,където да блокира движението на ставата.При блокаж кракът се обхваща с две ръце над глезенната става и настоичиво се дърпа,за да се раздалечи ставната цепка на колянната става,след което рязко се завърта навътре.Разкъсаният менискус не зараства.Почти винаги се разкъсва и ставната капсула и се получава течност или кръв в ставата.Често се комбинира с разтягане /разкъсване/ на някоя от връзките на ставата.В първите дни оплакванията са както при навяхването.Чрез опипване се установява болка при натиск в ставната цепка отпред,която е по-силна при изправена колянна става,отколкото при свита.

Ако оперативно хрущялния менискус е изваден,то той функционално се възстановява за около 40-45 дни,а напълно за 60 дни,когато е проведена добра рехабилитация и ставата е функционирала.

?зкълчване /Luxatio/

?зкълчването е трайно разместване на ставните повърхности на костите една спрямо друга.Най-често при раменна става,лакътна става,ключица и тези на пръстите на ръката.?зкълчването на раменната става е повече от 60%,като главата на раменната кост най-често се измества напред.?ма различни способи за наместване на рамото,но нетрябва да се подхожда много грубо.Ако липсва опитно лице,ръката се поставя на триъгълна кърпа и спортиста се транспортира в здравно заведение.При всички случай се прави рентгенова снимка и ръката се имобилизира за 10-15 дни.Аналогично се постъпва и при другите изкълчвания.

Счупване /Fractura/

Счупването е нарушение на целостта на здравата кост под действието на механична травма.То бива открито или закрито,пълно или непълно/fisura/.При счупванията има подутина,остра болка,деформация, неестествена подвижност.Може да има счупване на прешлени,ребра,гръдна кост,раменна кост, предлакетница,бедрена кост,капаче на колянната става,подколенница и т.н.Най-добре е пострадалият да се обездвижи и се изпрати до най-близкото здравно заведение.Рентеновота снимка е задължителна.

Увреждане на мускулно – ставния апарат

а.Пълно разкъсване на м-ла:при много голямо и рязко обременяване на м-ла,а още при м-лна контракция с директен удар върху м-ла.има остра болка,бързо нарастващ подкожен кръвоизлив,мускулът е придърпан към залавното си място,свит на топка,а на мястото на разкъсването има хлътналост.

б.Частично разкъсване на м-ла:почти същата находка,но по-слабо изразена.

в.Разкъсване на малък брой м-ни влакна:това е най-честото разкъсване, получава се кръвоизлив в самия м-л. Поведение: “замръзяване“, обездвижване, транспортиране в здравно заведение.

г.Разкъсване на сухожилието:изтръгване от залавното място на сухожилието с или без част от костта. Най-често се уврежда Ахилесовото сухожилие и привеждащия м-л на бедрото.Установява се болка на залавното място и хлътналост. Поведение:обездвижване,транспортиране до здравно заведение, най-често оперативно лечение.Спортни занимания - след 2 – 3 мес.

д.Възпаление на околоставните слизести торбички /Bursitis/ ?зходното каналче на торбичката се запушва и тя се напълва със слуз под напрежение. Поведение: покой,ултразвук,пункция.Масажът е противопоказан.

Контузия

 Увреждане на меките тъкани под действие на пряк удар с тъп предмет. Установява се болезнена подутина.Поведение:“замръзяване“,обездвижване.

Лечение с народна медицина

При болки в кръста или врата от шипове

На ситно ренде се настъргва глава целина,голяма колкото кокоше яйце и се смесва с 500 гр.кисело мляко/най-добре от коза/.Цялото количество се приема сутрин на гладно,в продължение на 35-40 дни веднъж годишно.Целината и киселото мляко могат да се съхраняват в затворен буркан не повече от 8-10 часа при температура 6-8 градуса.Главите с целина се съхраняват зарити в суха пръст.

При дископатии

Смесват се: по 1 с.л.газ,свинска маз,счукана морска сол,ябълков оцет/може още и 1 с.л.йод и 3 глави счукан чесън/.С тази смес се маже областта на кръста и болния крак по хода на седалищния нерв,обикновенно вечер.

Вода в коляното

Към 150 гр.хума се прибавят 3 с.л. Кисело мляко и 3с.л.олио.Разбърква се на каша,намазва се на парче плат и се поставя върху коляното за цял ден.На следващият ден се прави нова каша и процедурата се повтаря до изчезване на отока.

Вода в коляното

Настъргват се няколко картофа,изстискват се и се измерва количеството изцеден сок.Сокът се изхвърля,а към изцедените картофи се прибавя терпентин,колкото е бил сока. Обърква се добре и се налага върху болното място.Отгоре се слага найлон и се превързва с бинт или кърпа.През първия ден се държи 20 мин.,през втория – 25 мин.Почива се 1 ден и се повтаря/общо12/.

Плексит/болки в рамото/ от баба Ванга

2 пакетчета тамян на прах се смесват в 50 гр.ябълков оцет.Сместа се маже на вълнено парче плат и 3 вечери подред се налага болното мяст.

Цирей /баба Ванга/

Прави се малка питка от ръжено брашно,пресно мляко и пресно масло.Налага се на болното място за 1 нощ.

При болки от всякакъв вид /?в.Цолов/

10 аспирина и 10 аналгина се счукват на прах и се разтварят в 100 гр.йодова тинктура.?зчаква се 10-12 часа,докато се обезцвети р.ра.Към него се прибавя 100 гр.обезболяващ спирт.Към общия р-р се прибавя 1:1 Меливенон с камфор.

Преди употреба р-ра винаги се разклаща добре, намазва се богато без да се втрива.След като намалее усещането за топлина – се втрива.След 2 часа от намазването,50 до 70% от болката изчезва.

Синини и отоци

Една филия хляб се поръсва с оцет.Върху болното място се поставят резенчета кромид лук,върху тях се поставя филията и отгоре се покрива с найлон.Превързва се и престоява цяла нощ.Прави се 2-3 поредни вечери.

Синини и отоци

Мястото се налага с каша от варени картофи.Може и пресни,нарязани на филиики.Държи се 24 часа.

Чудодейна напитка при всички заболявания и оплаквания

1 ч.ч черен чай,2ч.л.ябълков оцет,2ч.л. пчелен мед,2 капки йод.Пие се веднаж или няколко пъти дневно/3 пъти на ден в продължение на 1-2 мес.,почива се 1-2 мес.и курсът се повтаря/.Добър ефект при импотентност,главоболие,за тонизиране на сърцето, студене ръце и крака,безсъние, пълнота,плешивост, артритни болки и шипове,подобрява храносмилането, успокоява нервната с-ма.

 

Крампи ( схващане на мускули на крайниците )

Краката се растриват с камфоров /или синапов/спирт.

Крайниците се растриват със смес от равни части зехтин и оцет.

Крайниците се растриват сутрин и вечер с 10 счукани на прах аспирина,растворини в 100 мл.спирт.

Всяка вечер краката се киснат и растриват в гореща вода,в която е растворена морска сол.

Правят се компреси с парчета плат,натопени в сурово прясно мляко.

Вечер гръбнакът се растрива с камфоров спирт и след това се налага с топла лапа от прясно зеле сварено в малко прясно мляко.

В 200 мл.кипяща вода се слага 1 с.лъжица лайка.Кисне 30 мин. Прецежда се.Пие се 3 пъти на ден.

25708 Прочита Отпечатай
Местоположение

Къде се намираме?
стадион
Георги Аспарухов
зала по Борба

градски транспорт
тролейбус №1
автобуси
№78, 79 ,120
Закрита зала за футбол

Конкуренти Цени!!!
Спонсори


Членска анкета
Мислите ли че Борбата е Вашият спорт

ДА

НЕ

НЕЗНАМ

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Борба - Клуб Левски
php google 975233 Уникални посещения