Управление
Начало
Фото галерия
Форум
Търсене
Връзка с нас
Дейност на сп. клуб
База
Основна дейност
Възрастови групи
Състезатели
Треньори
График тренировки
Спортен календар 2017
История
История на клуба
Шампиони
Медалисти
Спортна Медицина
 Д-р Георгиев
 Стимуланти
 Възстановяване
 Забранени медикаменти
 Допинг
 Лечение
 Сваляне на килограми
 Наркотици
Вход
Потребител

ПаролаНе сте член?
Натисни тук за да се регистрираш.

Забравена парола?
Поискайте си нова от тук.
ФедерацииПотебители на линия
Гости на линия: 1
Няма членове на линия

Регистрирани потребители: 383
Неактивирани потребители: 33
Най новият потребител: Got

Канабис/марихуана( трева ) и хашиш/

Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!

Не на наркотиците

Канабис 

Употребата му сред тинейджърите е широко разпространена,като 27% от учениците от ІХ до ХІІ клас,поне веднъж в живота си са пучили канабис. Марихуаната и хашиш?ът са най-използваните наркотици в момента,напоследък употребата им силно се увеличава. На нелегалния пазар те са с цена между 5 и 25 лв. за грам, в зависимост от качеството, което се определя от концентрацията на активната съставка в него.  

Марихуана( трева ) и хашиш произлизат от растението канабис.

Хашиш е смола от канабис със светло кафяв до черен цвят, пресован на блокчета или резенчета.

Марихуана ( трева ) се получава когато се изсушат върховете на женското растение канабис и се натрошат, има зеленикаво-кафяв цвят.

Джойнт( коз ) е смес на марихуана с тютюн, с помощта на хартийки за увиване, се завиват под формата на цигара.Ефектът от пушенето на джойнт се усеща след няколко минути и трае между 2 и 4 часа.

Други слагат хашиш или трева в храната си,в чай или в мляко .

При честа употреба може да възникне зависимост. Не е необходимо повишаване на количеството на приетия наркотик за получаване на същия ефект.

Активната съставка на хашиша и тревата (THC) засилва настроението на човека.Ако преди употреба човек се е чувствал потиснат, може в следствие на тревата да стане още по – нещастен, ако се е чувствал добре,може да се почувства още по-весел и щастлив,да стане еофоричен и отнесен. Цветовете могат да се възприемат като по-интензивни, музиката – като по-динамична и силна. Усещанията за време и пространство се променят. Фантазията става луда. Някои хора имат внезапна нужда от храна.Други се смеят непрекъснато. Нарушава се координацията на движенията, устата пресъхва, кръвоносните съдове в очите се разширяват и те се зачервяват, сърцето започва да бие дори двойно по-бързо.

Краткосрочни ефекти: отпуска, усилва емоциите, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.

Дългосрочни ефекти: увреждане на дихателните органи, рак (когато се пуши).

Важно: когато се комбинира с алкохол, ефектът на алкохола се усилва.

Физическа зависимост: хора, които са употребявали дълго време трева или хашиш,при спиране на употребата им най-често се оплакват от тревожност, загуба на тегло,безпокойство и безсъние - апстиненция. Употребата на трева, марихуана или хашиш не води непременно до желание или нужда от употреба на по-твърди наркотици.

Психологическа зависимост: при честа употреба,след спирането им,човек не се чувства истински добре без него.

По-голяма доза може да създаде:тревожност и отпадналост,замаяност и гадене или паника. Такива състояния се наричат припушване или психасване.Ако човек е дезориентиран или тревожен, трябва да се консултира с лекар.При липса на такъв,опитайте се да го успокоите в тиха среда,да го окуражите, да му дадете храна и напитка. Съществува връзка между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност. Пушенето на джойнт обикновено води до дълбока инхалация в белите дробове и задържане на дима колкото е възможно повече. Димът на канабиса съдържа повече канцерогени /предизвиква рак на белите дробове/дори от самия тютюнев дим.

Темата за канабиса трябва задължително да се oбсъди.

Абсолютната забрана не е много продуктивна.Не се притеснявайте да помолите за съвет и да потърсите помощ,когато имате нужда.                                                          

                                                     


6343 Прочита Отпечатай
Местоположение

Къде се намираме?
стадион
Георги Аспарухов
зала по Борба

градски транспорт
тролейбус №1
автобуси
№78, 79 ,120
Закрита зала за футбол

Конкуренти Цени!!!
Спонсори


Членска анкета
Мислите ли че Борбата е Вашият спорт

ДА

НЕ

НЕЗНАМ

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Борба - Клуб Левски
php google 886270 Уникални посещения