Управление
Начало
Фото галерия
Форум
Търсене
Връзка с нас
Дейност на сп. клуб
База
Основна дейност
Възрастови групи
Състезатели
Треньори
График тренировки
Спортен календар 2017
История
История на клуба
Шампиони
Медалисти
Спортна Медицина
 Д-р Георгиев
 Стимуланти
 Възстановяване
 Забранени медикаменти
 Допинг
 Лечение
 Сваляне на килограми
 Наркотици
Вход
Потребител

ПаролаНе сте член?
Натисни тук за да се регистрираш.

Забравена парола?
Поискайте си нова от тук.
ФедерацииПотебители на линия
Гости на линия: 1
Няма членове на линия

Регистрирани потребители: 383
Неактивирани потребители: 37
Най новият потребител: Got

Никотин
Статията е предоставена от д-р Петър Маринчев!!!
Пушенето е вредно за вашето здраве
Никотин

Зависимостта от никотин е много силна и се получава след 2 - 3 г. системно пушене.

Никотинът в тютюна може да се приема чрез дъвчене, смъркане или най-вече чрез пушене .Когато никотинът попадне в белите дробове, чрез потока на кръвта той се пренася до мозъка за около 10 секунди, влияе върху човешкото поведение,повишава кръвното налягане и ускорява пулса. Свиването на кръвоносните съдове външно се изразява в бледност, а влошеното кръвоснабдяване на кожата причинява по-бързото и стареене. Никотинът влияе и на скелетните мускули като причинява слаб, но забележим тремор.При повечето хора тези оплаквания изчезват напълно няколко месеца след спиране на употребата, макар че желанието за цигара остава понякога за доста по-дълго време.

Продължителната употреба на никотин може да доведе до редица увреждания и заболявания в човешкото тяло. За дихателните пътища последствията са затруднено дишане, хронични бронхити, понякога астма. В сърдечно-съдовата система се наблюдават повишено кръвно налягане, ускорен пулс, болки в гърдите, увреждане на стените на кръвоносните съдове, нарушено оросяване,инфаркт на миокарда.

При хронична злоупотреба: намалена работоспособност и лесна уморяемост.Пушенето е една от главните причини за развиване на рак на устните, езика, слюнчените жлези, ларинкса, хранопровода и белите дробове.Спомага за развитието на рак на пикочния мехур, панкреаса и бъбреците. Пушенето и никотинът влияят отрицателно на репродуктивните способности (напр. при мъжете намалява подвижността и жизнеността на сперматозоидите).

При преустановяване на тютюнопушенето се появяват: забавен пулс, повишен апетит и напълняване, нарушения в съня,раздразнителност, безпокойство, намаляване на вниманието и влошаване на запаметяването,силно се понижава интелектуалната и физическата работоспособност.?звестни са случаи на пушачи, при които липсата на тютюн е довела до изблици на агресивност и параноидна психоза.

Средства за спиране на цигарите – никотинови дъвки, пластири, таблетки. Напоследък популярност добива така наречената електронна цигара, която съдържа никотин в чист вид и предотвратява поемането на катрани и други вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим /в някои публикации твърдят,че тя също уврежда здравето/. Това обаче оставя все още нерешен въпроса с никотиновата зависимост поради по-трудното контролиране на количеството поет никотин.

Отказване от тютюна /рецептата е на известния йога Свами Дев Мурти на 108 г./: Всеки ден сдъвквайте по 4 – 5 зърна черен пипер,примесени със сол. Поглъщайте с вода.Масажирайте ушните миди.

1751 Прочита Отпечатай
Местоположение

Къде се намираме?
стадион
Георги Аспарухов
зала по Борба

градски транспорт
тролейбус №1
автобуси
№78, 79 ,120
Закрита зала за футбол

Конкуренти Цени!!!
Спонсори


Членска анкета
Мислите ли че Борбата е Вашият спорт

ДА

НЕ

НЕЗНАМ

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Борба - Клуб Левски
php google 963711 Уникални посещения